60 Movie Trivia Questions and Answers To Stump Your Co-Workers

December 16, 2022
Hollywood sign

Are you looking to stump your movie-loving co-workers at your next office party or team building event? Does your team love fun trivia questions that make them question what they really know? If so, you've come to the right place.

Movies have been bringing people together for over 100 years, and not even the pandemic could stop Hollywood from making people smile, laugh, and cry. Put your team’s knowledge of movie and Hollywood history to the test with these 60 trivia questions, covering everything from Old Hollywood, to Oscars history, to classic films, and see how much they really know!

Oscars:

Trivia Question # 1: In what year did the first Academy Award ceremony take place? (Answer: 1929)

Trivia Question # 2: In what year were the Academy Awards shown on TV for the first time? (Answer: 1953)

Trivia Question # 3: What was the first color film to win the Oscar for Best Picture? (Answer: Gone With the Wind)

Trivia Question # 4: What new award category was added to the Oscars in 2001? (Answer: Best Animated Feature)

Trivia Question # 5: In 1981, who became the first actress to win four Academy Awards? (Answer: Katherine Hepburn)

Trivia Question # 6: Who was the first woman to win Best Director in 2010? (Answer: Katherine Bigelow)

Trivia Question # 7: Which movie was the most expensive Oscar win? (Answer: Avatar)

Trivia Question # 8: In 1972, Marlon Brando refused his award for ‘Best Actor’ for ‘The Godfather’ in protest of what? (Answer: the film industry’s treatment of Native Americans)

Trivia Question # 9: The award presented at the Academy Awards is generally referred to as an Oscar, but what is its official name? (Answer: The Academy Award of Merit)

Trivia Question # 10: Who was the first person to receive a posthumous Oscar? (Answer: Peter Finch)

Trivia Question # 11: Who became the first person to win an Oscar for a Netflix Original in 2020? (Answer: Laura Dern)

Trivia Question # 12: How many times did Alfred Hitchcock win Best Director? (Answer: zero)

Trivia Question # 13: Which three movies have won eleven Oscars? (Answer: Ben-Hur, Titanic, and The Return of The King)

Trivia Question # 14: Which film won Best Picture after the wrong winner was announced? (Answer: Moonlight)

Trivia Question # 15: What is the only X-rated movie to win an Oscar? (Answer: Midnight Cowboy)

Trivia Question # 16: How much did one ticket cost for the first Academy Awards ceremony? (Answer: $5)

Trivia Question # 17: Which figure has won the most Academy Awards (nominated for 64, and won 26)? (Answer: Walt Disney)

Trivia Question # 18: Who was the oldest person to get an Oscar for Best Actress? (Answer: Jessica Tandy, for Driving Miss Daisy)

Trivia Question # 19: In 1981, why were the Oscars postponed with less than 24 hours’ notice? (Answer: Because of the attempt to assassinate Ronald Reagan)

Trivia Question # 20: What Korean film made history in 2020 by becoming the first ever Foreign Language Film to win Best Picture? (Answer: Parasite)

Man holding Oscar award
Find Online Trivia Events
See how our hosted online trivia events are the perfect team building activity!

Old Hollywood Trivia:

Trivia Question # 21: What was the first feature-length animated film ever released? (Answer: Snow White and the Seven Dwarfs)

Trivia Question # 22: What 1927 movie was the first to feature spoken dialogue? (Answer: The Jazz Singer)

Trivia Question # 23: Who/what was “Rosebud” in the movie Citizen Kane? (Answer: Charles Foster’s sled)

Trivia Question # 24: What real-life couple starred in Who’s Afraid of Virginia Woolf? (Answer: Elizabeth Taylor and Richard Burton)

Trivia Question # 25: What American writer/director starred in several “Spaghetti Westerns?” (Answer: Clint Eastwood)

Trivia Question # 26: The stage play Everybody Comes to Rick’s was adapted into what 1942 film? (Answer: Casablanca)

Trivia Question # 27: What is the name of Charlie Chaplin’s most famous, recurring character? (Answer: The Tramp)

Trivia Question # 28: What was Audrey Hepburn’s birth name? (Answer: Audrey Kathleen Ruston)

Trivia Question # 29: Who played the Wicked Witch of the West in The Wizard of Oz? (Answer: Margaret Hamilton)

Trivia Question # 30: What was the name of the extended ballet sequence near the end of Singin’ in the Rain? (Answer: Broadway Melody)

Trivia Question # 31: Where does It’s a Wonderful Life take place? (Answer: Bedford Falls)

Trivia Question # 32: What was the name of the first short film ever made? (Answer: A Horse in Motion)

Trivia Question # 33: What was the name of Thomas Edison’s film production studio? (Answer: The Black Maria)

Trivia Question # 34: What was the only silent film to win an Oscar? (Answer: Wings)

Trivia Question # 35: During the 1920s, approximately how many films did Hollywood produce each year? (Answer: 800)

Trivia Question # 36: What iconic song from The Wizard of Oz was almost cut by the studio? (Answer: Somewhere Over the Rainbow)

Trivia Question # 37: What was the first movie ever made in color? (Answer: A Trip to the Moon)

Trivia Question # 38: What was Marilyn Monroe’s final, unfinished film? (Answer: Something’s Got to Give)

Trivia Question # 39: What was the first film studio established in the Hollywood area? (Answer: Nestor Studio)

Trivia Question # 40: Who was the highest-paid actress in Hollywood in the 1930s? (Answer: Constance Bennett)

Lady smoking in classic movie

Movies of the 70s, 80s, and 90s:

Trivia Question # 41: In The Matrix, does Neo take the blue pill or the red? (Answer: red)

Trivia Question # 42: Who played theme park owner John Hammond in Jurassic Park? (Answer: Richard Attenborough)

Trivia Question # 43: How many Academy Awards did Star Wars: A New Hope win? (Answer: seven)

Trivia Question # 44: What is the name of the skyscraper in Die Hard? (Answer: Nakatomi Plaza)

Trivia Question # 45: For what movie did Stephen Spielberg win his first Oscar for Best Director? (Answer: Schindler’s List)

Trivia Question # 46: For which musical blockbuster did Julie Andrews win the Oscar for Best Actress? (Answer: Mary Poppins)

Trivia Question # 47: Who wrote the iconic theme for the film Halloween? (Answer: John Carpenter)

Trivia Question # 48: What is the name of Quint’s shark-hunting boat in Jaws? (Answer: The Orca)

Trivia Question # 49: Who wrote the screenplay for Rocky? (Answer: Sylvester Stallone)

Trivia Question # 50: What was the first movie ever to be rated PG-13? (Answer: Red Dawn)

Trivia Question # 51: Who played the detective Rick Deckard in Blade Runner? (Answer: 

Trivia Question # 52: What is the name of the spaceship in Alien? (Answer: USCSS Nostromo)

Trivia Question # 53: What is the fictional brand of cigarettes in Quentin Tarantino movies? (Answer: Red Apple Cigarettes)

Trivia Question # 54: Which movie star is killed off in the opening scene of Scream? (Answer: Drew Barrymore)

Trivia Question # 55: Who actually drew the naked sketch of Rose in Titanic? (Answer: James Cameron)

Trivia Question # 56: In Nightmare on Elm Street, Freddie Kreuger wears a sweatshirt with what colors? (Answer: Red and green)

Trivia Question # 57: How old was Stockard Channing when she played high school student Rizzo in Grease? (Answer: 33)

Trivia Question # 58: What’s the name of the camp where the counselors are terrorized in Friday the 13th? (Answer: Camp Crystal Lake)

Trivia Question # 59: The dog in The Sandlot is nicknamed The Beast.  What is the dog’s actual name? (Answer: Hercules)

Trivia Question # 60: What was the first Stephen King novel to be adapted into a movie? (Answer: Carrie)

Couple at the movie theater

We hope your team enjoyed these 60 movie questions and maybe even learned something new! If your team is looking for more trivia questions then try these fun trivia, summer trivia, and winter trivia questions. If you're also looking to host a trivia event for your team but would rather skip the work of putting it together, then check out our Trivia Night Smackdown where we run the whole event for you.

Related Articles:

11 Fun Team Building Activities to Improve Employee Engagement

The Power Of A Positive Team: Why Team-Building Is Important

Ready to plan your next team building event?

Choose from our large selection of virtual team building activities your team will LOVE!

Learn More